,

Volkswagen volgt grondstoffen met blockchain

Dit artikel komt van duurzaambedrijfsleven.nl. Omdat dit artikel gaat over de oorsprong van het kobalt dat gebruikt wordt in de batterijen voor elektrische auto’s, beschouwen wij dit als relevante content voor De Mobiliteit voor Morgen. 

De Volkswagen Group gaat door middel van blockchain bijhouden waar het kobalt vandaan komt dat gebruikt wordt in de batterijen voor elektrische auto’s. Het aardmetaal is een belangrijke grondstof voor batterijen. In samenwerking met een Duitse blockchainspecialist worden meer grondstoffen in kaart gebracht.

Blockchain kan volgens VW ‘bijna realtime’ data leveren over de route die het mineraal aflegt van de mijn tot de eindgebruiker; de autobouwer krijgt met de techniek een beter beeld van de herkomst. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International waarschuwde in 2018 nog dat veel kobalt onder slechte omstandigheden gewonnen wordt.

Belangrijk onderdeel

Kobalt is een belangrijk onderdeel van elektrische batterijen. Voor de productie van één batterij is ongeveer tien kilo kobalt nodig. Door de populariteit van elektrische auto’s neemt de vraag naar het aardmetaal toe. Om de afhankelijkheid van het materiaal te verminderen, probeert technologiebedrijf Panasonic een batterij te maken zonder kobalt. Autobouwer BMW probeerde om de levering van het materiaal voor tien jaar vast te leggen.

Samenwerkingen

De blockchaintechnologie waar Volkswagen voor het kobalt gebruik van gaat maken, is ontwikkeld door IBM. Ook bedrijven als Ford, LG en mijnbouwbedrijf Huayou Cobalt werken al met het Amerikaanse IBM samen op hetzelfde platform. Het Chinese Huayou Cobalt wint in Congo de kobalt voor Volkswagen.

Bevoorradingsketen volgen

In een ander project gaat de autobouwer een samenwerking aan met blockchainspecliast Minespider. Ook in dit project gaat Volkswagen meer transparantie creëren door blockchain te gebruiken bij het volgen van de bevoorradingsketen.

Het startpunt wordt de mijn waar de grondstof gewonnen wordt, of de recyclingbron. Bij het project worden meerdere leveranciers betrokken. “Digitalisering biedt belangrijke technologische instrumenten die het mogelijk maken om de route van mineralen en ruwe materialen nog beter te volgen”, stelt Marco Philippi, hoofd Strategy Group Procurement.

Bron: duurzaambedrijfsleven.nl