,

Uber biedt ritten in elektrische auto aan in Nederland

Dit artikel komt van duurzaambedrijfsleven.nl. Omdat het gaat over taxiritten in elektrische auto’s, beschouwen wij dit artikel als relevante content voor De Mobiliteit voor Morgen.

Vanaf eind juni kunnen mensen voor ongeveer twee euro extra een ‘groene’ rit van taxidienst Uber bestellen. Nederland is het eerste land dat deze dienst krijgt, vanwege de goede infrastructuur voor elektrische auto’s. Groenestroombedrijf Vandebron heeft een deal met Uber om de voorzieningen voor elektrische auto’s nog duurzamer te maken.

Uber zegt dat er de afgelopen tijd 350 elektrische auto’s in hun dienst zijn. Deze kunnen straks expliciet besteld worden via Uber Green. Een klant betaalt twee euro extra, waarvan een deel naar de chauffeur gaat. Vandebron geeft groene chauffeurs een laadpas met een tegoed van € 55, goed om gemiddeld duizend kilometer te rijden.

Groene laadpalen

Het is voor het eerst dat Uber duurzaamheid zo expliciet aanbiedt aan de klanten. Vandebron hoopt dat het aantal elektrische auto’s hiermee toeneemt. “We hopen dat de hogere beloning en het laadtegoed Uber-chaffeurs overhaalt om een elektrische auto aan te schaffen. Als we Nederland willen verduurzamen moeten er namelijk meer duurzame auto’s komen, die vervolgens ook groene stroom laden”, vertelt Fardau van der Galiën, Head of Electric Mobility bij Vandebron. De laadpalen van Vandebron leveren 100 procent groene stroom als er ook een Vandebron energiecontract bij hoort, doordat het bedrijf een link maakt tussen de laadpaal en duurzame energieprojecten. Niet alle aanbieders van laadpalen doen dat op dit moment.

De laadinfrastructuur in Nederland is één van de beste ter wereld. Dat is één van de redenen dat Uber dit land koos om de groenere taxidienst als eerste uit te rollen. “Ik ben trots op het innovatieve en voorlopende karakter van Nederland op het gebied van laadinfrastructuur, wat ons in staat stelt Uber Green zo breed uit te rollen”, vertelde Uber Benelux-directeur Maurits Schönfeld in het persbericht. Aan het AD vertelde Schönveld ook nog dat Uber in 2025 volledig elektrisch wil rijden.

Een eerdere oproep van een groep wetenschappers maande Uber en andere deelautobedrijven al tot vergroening. De toename van het aantal taxiritten zorgt namelijk voor meer CO2-uitstoot, omdat de auto’s vaak passagiersloos rondrijden. Die uitstoot kan omlaag als Uber zijn chaffeurs verplicht elektrisch laat rijden. Zo ver gaat Uber Green nog niet. Wel heeft het al een aantal andere programma’s opgezet om elektrisch rijden te stimuleren.

Loont de elektrische auto?

Of de aanschaf van een elektrische auto zich voor chauffeurs snel genoeg terugbetaalt moet in de praktijk blijken. Ook is het de vraag of de groene dienst vaak besteld wordt; als het extra kost, willen consumenten het vaak niet. “Als er eenmaal meer elektrische auto’s komen worden ze ook goedkoper. Uiteindelijk zou de groene Uber dan net zo duur moeten zijn als een gewone. Of zelfs goedkoper, omdat onderhoud en ‘brandstof’ goedkoper zijn bij elektrische auto’s”, vertelt van der Galiën.

Dit artikel komt van duurzaambedrijfsleven.nl.