SEAT gaat biomethaan uit afval terugwinnen

Dit artikel komt van seat.nl. Omdat dit artikel gaat over het Life Landfill Biofuel project waaraan SEAT deelneemt om zo o.a. de uitstoot van CO2 terug te dringen, beschouwen wij dit als relevante content voor De Mobiliteit voor Morgen. 

SEAT neemt tot 2023 deel aan het project Life Landfill Biofuel, waarvoor de Europese Commissie recent groen licht heeft gegeven. Life Landfill Biofuel gaat hernieuwbaar gas terugwinnen uit stedelijk afval. Het project loopt gedurende de komende vier jaar samen met andere partners en vergt een investering van € 4,6 miljoen, waarvan de Europese Commissie 55 procent zal financieren.

Het doel van dit nieuwe project is de kringloopeconomie en energie-efficiëntie een boost te geven en de uitstoot van CO2 terug te dringen. Het nieuwe project Life Landfill Biofuel markeert de volgende stap in het vergroten van de CO2-efficiency, omdat de grondstof bij dit project rechtstreeks van de stort komt, zonder voorafgaande sortering.

“Dit project stelt ons in staat stappen te maken in de ontwikkeling van en het onderzoek naar biomethaan als alternatieve brandstof,” verklaart Andrew Shepherd, bij SEAT verantwoordelijk voor projecten voor hernieuwbaar gas. “Ons uiteindelijke doel is een nulimpact te realiseren wat betreft CO2-uitstoot over de hele levensduur van auto’s.”

De Europese Unie gaat de hoeveelheid stedelijk afval dat mag worden gestort tegen 2035 beperken tot 10 procent. Om die reden is het omzetten van afval in biobrandstof voor auto’s een oplossing voor deze milieu-uitdaging. De andere organisaties die aan dit nieuwe project deelnemen zijn FCC, IVECO, de universiteit van Granada, de stichting CARTIF, SYSADVANCE en Gasnam.

SEAT is momenteel al betrokken bij het project Life Methamorphosis dat biomethaan wil winnen uit eerder gesorteerd afval en de dierlijke mest van een boerderij in Lleida. Bovendien heeft SEAT in samenwerking met Aqualia eerder al een gelijkwaardig project gelanceerd waarbij afvalwater wordt omgezet naar biobrandstof.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.

Bron: seat.nl