,

“Rijden op Groengas is schoon en zuinig”

Dit is een interview met Marcel Vos. Omdat hij op groengas rijdt  en o.a. hiermee duurzame mobiliteit probeert te realiseren, beschouwen wij dit artikel als relevante content voor De Mobiliteit voor Morgen. 

De ene leaseauto is de andere niet. Sommige leaserijders kiezen voor een wel heel bijzonder model of een opvallend accessoire. Ditmaal is leaserijder Marcel Vos aan het woord. Hij rijdt een Volkswagen Passat Variant EcoFuel Highline.

Wie ben je?

“Ik ben Marcel Vos, eigenaar MVO Mobility Consult. Ik ben zelfstandig ondernemer op het gebied van mobiliteitsvraagstukken en help bedrijven en overheden hun ambities met slimme en duurzame mobiliteit te realiseren.”

Welke auto rijd je?

“Een Volkswagen Passat Variant EcoFuel Highline uit 2012. Overigens rijd ik sinds 2009 op Groengas; dit is mijn tweede Groengasauto.”

Wat is Groengas precies?

“Groengas is de duurzame variant van aardgas en wordt gemaakt door biogas – gas uit organisch materiaal – op te waarderen tot aardgaskwaliteit. Bronnen van Groengas zijn bijvoorbeeld rioolwater, mest en de inhoud van je eigen groene kliko. Onderzoek toont aan dat het gebruik van Groengas voor mobiliteitsdoeleinden zeer effectief is, zowel qua kosten als qua milieuwinst.”

Waarom rijd je op Groengas?

“Vaak moet ik uitleggen waarom ik op Groengas rijd. Ik draai het veel liever om: ik rijd niet op fossiele brandstoffen als diesel of benzine, omdat het helemaal niet meer nodig is! Dat geldt niet alleen voor mij, maar ook voor heel veel andere personen of wagenparken. Ik denk dat de potentie van Groengas sterk onderschat wordt, zowel qua CO2-uitstoot als qua kosten, uitstraling en imago. Groengas is een prachtig alternatief voor als elektrisch rijden nog net een stap te ver is, bijvoorbeeld vanwege de actieradius. Er rijden al flink wat wagenparken op Groengas. Denk hierbij aan koeriers, pakketbezorgers en taxi’s. In Nederland zijn het in totaal zo’n 13.000 voertuigen.”

Wat zijn de voordelen van rijden op Groengas?

“Rijden op Groengas is schoon, zuinig, voordelig en stil. Een auto die op CNG rijdt kan ook op Groengas rijden en Groengas raakt niet ‘op’, zoals dat wel het geval is bij benzine en diesel. Groengas is een schone brandstof die niet alleen in de buitenlucht maar ook in de motor minder schadelijke stoffen achterlaat. In de praktijk blijken de onderhoudskosten ook gunstig te zijn. Ik merk dat zelf, maar ik hoor het bijvoorbeeld ook van taxibedrijven.”

Hoe staat het met de verkrijgbaarheid?

“Groengas is overal in Europa verkrijgbaar. Een onbekende route check ik thuis altijd online. Maar het kan ook prima onderweg. De Groengasstations worden aangegeven op mijn navigatiesysteem of ik open een speciaal daarvoor ontwikkelde app.”

Hoe ga je om met de beperktere actieradius van de Groengas-auto?

“In mijn auto zijn twee brandstoftanks gemonteerd. Eentje is voor de benzine en de andere is voor het Groengas. Op benzine rijd ik praktisch nooit. Ik denk dat ik in totaal 30 liter benzine per jaar gebruik, dat is slechts 2% van mijn totale verbruik. Wanneer je goed plant – ik weet bijna alle Groengasstations in ons land wel te vinden – is de actieradius geen enkel probleem. Daar wen je snel genoeg aan. Ik weet dat ik elke 350-400 km moet tanken en calculeer dat in.”

Wat zeggen anderen over je auto?

“Dat ‘ie er na zes jaar nog zo goed uitziet en als ze meerijden dat ‘ie erg stil is. Het is van de buitenkant dan ook een conventionele Passat hè. Dat deze auto op Groengas rijdt zie je niet, je merkt alleen dat hij vooral lekker stil is. Groengasauto’s zijn 50% tot 70% stiller dan auto’s met dieselmotor. Ik heb wel eens iemand overgehaald om op Groengas te gaan rijden. Een vriend stond op het punt een nieuwe auto te kopen. Ik heb hem daadwerkelijk kunnen overtuigen om voor Groengas te gaan. Dat heeft hij gedaan door een Audi A3 g-tron te gaan rijden, op Groengas dus. Het bevalt ‘m uitstekend!”

Bron: businessmobility.nl