,

PitPoint opent waterstoftankstation in Arnhem in 2019

Dit artikel komt van duurzaambedrijfsleven.nl. Omdat dit artikel gaat over nieuwe waterstoftankstations, beschouwen wij dit artikel als relevante content voor De Mobiliteit voor Morgen. 

In Arnhem verrijst komend jaar een nieuw waterstoftankstation. Het station wordt gebouwd door clean fuels leverancier PitPoint en wordt geschikt voor zowel vrachtwagens als personenauto’s.

PitPoint heeft in Nederland al een waterstoftankstation in Delfzijl en exploiteert er ook één in België. Het tankstation in Arnhem komt op een locatie waar PitPoint nu al een tankstation voor CNG heeft. Op een industrieterrein in Arnhem kunnen vrachtwagens nu al waterstof tanken; bij het nieuwe waterstoftankstation kunnen ook auto’s terecht.

“Wij geloven sterk in waterstof als schone brandstof en zijn dan ook heel blij dat we hier in de regio Arnhem nu ook in een tankstation kunnen investeren zodat er meer waterstofvoertuigen op de weg kunnen en zullen komen”, stelt Oskar Voorsmit,  Business Development Manager Waterstof bij PitPoint.

Europees netwerk

Het station wordt gerealiseerd vanuit het H2Nodes project, waarmee een aantal Europese landen een netwerk van waterstoftankstations wil aanleggen. Dat netwerk loopt van Nederland via Duitsland en Polen naar de Baltische staten.

Het waterstoftankstation in Arnhem zal in ieder geval gebruikt worden door bussen van de provincie. Volgens Voorsmit is dat een heel belangrijk signaal. “Gezamenlijk doorbreken we de patstelling: geen voertuigen zonder tankstations en geen tankstations zonder voertuigen”, zegt hij.

Waterstoftankstations uitbreiden

De komende twee jaar moet op veel plaatsen een waterstoftankstation verschijnen. In 2020 wil de overheid twintig tankstations operationeel hebben. Op dit moment zijn dat er slechts drie; in Rhoon, Helmond en een andere locatie in Arnhem. Diverse firma’s hebben inmiddels aangekondigd een waterstoftankstation te willen bouwen in Nederland. Shell bouwt vier tankstations om en in Groningen en Amsterdam komen twee nieuwe tankstations.

Waterstof kan een belangrijke rol spelen in de energietransitie en een belangrijke verduurzamingsslag betekenen voor bijvoorbeeld de mobiliteit- en transportsector. Tegelijkertijd zijn er momenteel weinig auto’s en trucks beschikbaar die rijden op de emissievrije brandstof. Diverse autofabrikanten en vrachtwagenbouwers brengen de komende jaren modellen op waterstof op de markt.

Bron: www.duurzaambedrijfsleven.nl