Oude autobatterij krijgt tweede leven als opslag voor zonne-energie

Tweede leven accu elektrische auto

Dit artikel komt van duurzaambedrijfsleven.nl. Omdat het gaat over het hergebruik van accu’s van elektrische auto’s, beschouwen wij dit artikel als relevante content voor De Mobiliteit voor Morgen.

Autobatterijen die niet goed genoeg werken om mee te rijden, kunnen winstgevend ingezet worden als tijdelijke opslag van zonne-energie. Dat blijkt uit een studie van het Massachusetts Institute of Technology. Hoewel ‘nieuwe’ batterijen te duur zijn voor rendabele opslag, zijn tweedehandsaccu’s uitermate geschikt.

01-06-2020 15:29 | DOOR: MARC SEIJLHOUWER

Het onderzoek berekende of een autobatterij die nog ongeveer 80 procent capaciteit had bruikbaar was als tijdelijke opslag van zonne-energie, op het moment dat er geen vraag is naar de stroom. Als de oude batterijen 40 procent goedkoper waren dan de nieuwprijs vormen ze een betrouwbare, winstgevende investering, aldus het onderzoek.

De cijfers komen voort uit een hypothetische testcase: een zonnepark van 2,5 megawatt in de Amerikaanse staat Californië. MIT onderzocht drie scenario’s: geen batterij, een nieuwe batterij of een gebruikte autobatterij. Met een nieuwe batterij werd het zonnepark nooit winstgevend genoeg. Zonder batterij was het een goede investering, maar ook met de oude batterij waren de vooruitzichten gunstig.

Hogere energierekening

Hoewel het om een denkbeeldige situatie gaat, zal het toevoegen van batterijen aan zonneparken in de toekomst steeds belangrijker worden. Het stroomnet kan de extra aanlevering van stroom vaak niet aan, waardoor er dure netverzwaringen nodig zijn. Met een batterij is er minder of zelfs geen verzwaring nodig, en dat bespaart de consument uiteindelijk een hogere energierekening. Het probleem is dat batterijen die groot genoeg zijn om overtollige zonnestroom op te slaan voorlopig nog erg duur zijn. Maar als er straks veel elektrische auto’s rijden, zal er ook een overschot aan oude batterijen komen.

Hoewel het installeren van zulke batterijen winstgevend is, waarschuwt het MIT ook dat het niet makkelijk is. Elke auto heeft weer net een andere batterij, waardoor accupakketten niet zomaar op elkaar aangesloten kunnen worden. Ook moet men opletten dat er niet één batterij is die veel minder goed werkt dan de rest; dat zou de capaciteit van het hele opslagsysteem omlaag halen. Er moet dus goed gecontroleerd worden, en slimme koppeling tussen batterijen is belangrijk.

Samenwerken

Het vraagt ook om samenwerking van autobouwers zoals Tesla, netbeheerders en uitbaters van zonneparken. Die moeten goede afspraken maken om dit soort plannen grootschalig te laten werken, zegt Ian Mathews van MIT in het persbericht. “Economisch en technisch kan dit werken. Dat wilden we duidelijk maken met het onderzoek. We hopen dan ook dat de betrokken partijen hiernaar gaan kijken.”

Bron: Duurzaambedrijfsleven.nl