,

Nooit meer in de file: dit bedrijf zet stappen met duurzaam zakelijk mobiliteitsbeleid

file

Dit artikel komt van duurzaambedrijfsleven.nl. Omdat dit artikel gaat over Arcadis, koploper op het gebied van duurzamer zakelijke mobiliteit, beschouwen wij dit als relevante content voor De Mobiliteit voor Morgen. 

Filerijden kost geld en vreet energie. Steeds meer bedrijven zetten in op het verminderen van de tijd die hun werknemers in de file spenderen. Tien organisaties strijden om de titel Spitsbreker van het Jaar van BNR, vijf staan er in de finale. Eén van hen is advies- en ingenieursorganisatie Arcadis. Wat heeft het beleid voor duurzame zakelijke mobiliteit het bedrijf tot nu toe opgeleverd?

Als één van de bedrijven in de Anders Reizencoalitie is Arcadis koploper op het gebied van duurzamere zakelijke mobiliteit. De coalitiepartners werken hier samen aan om hun CO2-uitstoot te verminderen. De ingenieurs- en adviesorganisatie levert de voorzitter. Voor een bedrijf als Arcadis liggen de kansen voor verduurzaming vooral op het gebied van mobiliteit. Daarom zetten zij daar sinds 2010 op in. “87 procent van onze CO2-voetafdruk komt door reizen. Daarom is het voor ons een open deur juist daarop te focussen”, aldus Yoeri Schenau, manager duurzaamheid, in een eerder interview.

De totale CO2-uitstoot van het bedrijf daalde van 9.118 ton CO2 in 2010 naar 5.239 ton in 2018. De CO2-uitstoot van de mobiliteit verminderde van 6.388 naar 4.576 ton CO2.

Hoe het mobiliteitsbeleid eruitziet

 Arcadis nam sinds 2010 een aantal opvallende maatregelen. Zo verplaatste het bedrijf de kantoren naar locaties vlakbij Intercitystations en krijgen alle werknemers – inclusief leaserijders – een NS-Businesscard. Daarnaast neemt het bedrijf deel aan de gedragsveranderingscampagne Low Car Diet, waarbij medewerkers worden gestimuleerd om een maand lang de auto zoveel mogelijk te laten staan. Ook voerde het bedrijf flexibele werktijden in en zorgde het voor goede IT-voorzieningen.

Lees meer op: Duurzaambedrijfsleven.nl