Afbeelding Elektrische Bedrijfswagens Mobiel

26 september 2024

Subsidies voor het opladen van elektrische bedrijfswagens: Wat is er nieuw?

Er komen twee nieuwe subsidieregelingen beschikbaar om bedrijven te helpen bij de overstap naar elektrisch vervoer. Dit moet ervoor zorgen dat er meer laadpunten komen voor elektrische bestel- en vrachtwagens, een sector die snel groeit.

Private laadpalen

De eerste regeling, Subsidieregeling Private Laadinfrastructuur bij Bedrijven (SPRILA), stelt vanaf dinsdag 42 miljoen euro beschikbaar. Bedrijven kunnen subsidie aanvragen voor de aanschaf en installatie van laadpunten. Voor mkb-bedrijven wordt tot 40% van de kosten vergoed, voor grotere bedrijven 20%.

Extra subsidie voor batterijen en advies

Als er onvoldoende netcapaciteit is, kan er aanvullende subsidie worden aangevraagd voor een stationaire batterij. Deze batterij laadt overdag op en kan 's nachts voertuigen opladen. Daarnaast kunnen bedrijven subsidie krijgen voor extern advies over de installatie van laadpunten.

Publieke laadpunten voor zwaar vervoer

Op 1 oktober start de Subsidieregeling Publieke Laadinfrastructuur Zwaar Vervoer (SPULA). Deze subsidie is bedoeld voor de aanleg van publiek toegankelijke laadpunten voor zware elektrische voertuigen. Hiervoor is 15 miljoen euro beschikbaar.