Afbeelding Focusflits Mobiel

19 februari 2025

Nieuwe flitser controleert op telefoongebruik achter het stuur

In Den Haag is vlak bij Madurodam de eerste ‘focusflitser’ geplaatst. Deze slimme flitser detecteert of bestuurders een mobiele telefoon vasthouden tijdens het rijden. In totaal worden er 50 van deze palen in Nederland geplaatst.

Strengere controle op telefoongebruik

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft aangekondigd dat er strenger gecontroleerd wordt op het gebruik van mobiele apparaten in het verkeer. De focusflitser is verplaatsbaar en kan op verschillende locaties worden ingezet. De eerste paal staat nu in Den Haag, maar ook in Utrecht en Noord-Holland worden binnenkort nieuwe flitspalen geplaatst. Daarna volgen andere regio’s.

Hoe werkt de focusflitser?

De focusflitser maakt automatisch foto’s van bestuurders. Deze beelden worden doorgestuurd naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) waar ze nogmaals worden beoordeeld. Als duidelijk is dat de bestuurder een mobiele telefoon vasthield krijgt de kentekenhouder een boete van €430. Dit bedrag is bewust hoog om te ontmoedigen dat mensen hun telefoon gebruiken tijdens het rijden.

Eerst testen, dan boetes uitdelen

Voordat de focusflitsers echt in gebruik worden genomen, worden ze eerst getest. Dit betekent dat de camera’s al foto’s maken, maar er nog geen boetes worden uitgedeeld. De verwachting is dat de eerste officiële boetes vanaf april worden verstuurd.

Niet de eerste slimme camera in het verkeer

Het gebruik van slimme camera’s om appende bestuurders te betrappen is niet nieuw. Sinds 2021 zet de politie al de ‘Monocam’ in. Dit is een mobiele camera die op een viaduct wordt geplaatst en voertuigen scant op het gebruik van mobiele apparaten. Twee agenten controleren vervolgens of er daadwerkelijk een overtreding zichtbaar is op de beelden.

Als bedrijf wilt u natuurlijk voorkomen dat uw medewerkers in een verkeersongeluk terecht komen. Zeker wanneer dit voorkomen had kunnen worden. Door in de autoregeling/gebruikersovereenkomst duidelijk te zijn over telefoongebruik achter het stuur geef je medewerkers een extra stok achter de deur om de telefoon niet te pakken. Er zijn zelfs bedrijven waar handsfree bellen tijdens het rijden niet is toegestaan omdat het natuurlijk altijd een deel van de aandacht opeist.