,

McDonald’s neemt snelle laadpaal in gebruik

auto opladen

Dit artikel komt van duurzaambedrijfsleven.nl. Omdat dit artikel gaat over het eerste snellaadpunt van McDonald’s, beschouwen wij dit artikel als relevante content voor De Mobiliteit voor Morgen.

Een snelle hap en tegelijkertijd je elektrische auto opladen; binnen drie jaar moet dat bij McDonald’s overal in Nederland mogelijk zijn. Het eerste snellaadpunt werd afgelopen week geopend in Amsterdam.

Automobilisten kunnen bij het snellaadpunt bij het restaurant in Amsterdam-Osdorp in 30 minuten hun auto volledig opladen. Binnen drie jaar wil de fastfoodketen alle 168 filialen met een McDrive voorzien van minimaal één snellaadpunt met twee laders. De laadpunten leveren groene stroom en worden geïnstalleerd door energieleverancier Nuon/Vattenfall.

“We gaan hier samen met Nuon/Vattenfall van leren, en werken hard aan de uitbreiding om ruim 160 restaurants van snelladers te voorzien”, zegt Bas Klaassen, director development real estate & construction bij McDonald’s.

Laadpunt bij McDrive

Pieter van Ommeren, directeur E-mobility bij Nuon/Vattenfall wil het mogelijk maken om thuis, op het werk en onderweg ‘fossielvrij’ te leven. “Nederland krijgt steeds meer volledig elektrische auto’s, maar om van A naar B te kunnen komen, is de actieradius van elektrische voertuigen niet altijd groot genoeg”, zegt Van Ommeren.

Verbetering infrastructuur

Met de laadpunten wil de energieleverancier bijdragen aan een goede infrastructuur voor elektrisch vervoer. Op dit moment beheert het bedrijf ruim 7.000 laadpunten door heel Nederland. Maandelijks wordt bij die punten 10 gigawattuur aan groene stroom geladen.

McDonald’s is niet de eerste keten die klanten de mogelijkheid biedt om hun auto op te laden: bij supermarkten van Lidl is het al langere tijd mogelijk en ook Ikea heeft laadpalen bij de winkels staan.

Afvalscheiding bij McDonald’s

Voor de fastfoodketen zijn de snelladers een volgende stap in verduurzaming. Die verduurzamingsslag wordt ook ingezet op het gebied van afvalscheiding. Om tot een betere afvalscheiding te komen, wordt nascheiding toegepast op het afval uit de vuilnisbakken van de restaurants. McDonald’s is het eerste bedrijf dat nascheiding mag inzetten en wil met de techniek in 2020 10.000 ton afval kunnen recyclen. Tijdens de nascheiding worden kunsttoffen en bekers gescheiden van papier en voedselafval. De bekers en kunststoffen worden gerecycled; het voedselafval en een deel van de papiervezels worden vergist tot biogas.

Bron: duurzaambedrijfsleven.nl