,

Lightyear presenteert eind juni eerste zonneauto

Dit artikel komt duurzaambedrijfsleven.nl. Omdat dit artikel gaat over de zonneauto Lightyear One, beschouwen wij dit artikel als relevante content voor De Mobiliteit voor Morgen. 

Autofabrikant Lightyear presenteert op 25 juni het eerste exemplaar van zonneauto Lightyear One. De auto rijdt volledig op zonne-energie en heeft een actieradius van 600 tot 800 kilometer. Het voertuig wordt gepresenteerd in Noordwijk.

De Lightyear One is de eerste auto die Lightyear op de markt brengt. De zonneauto moet volgens de fabrikant ‘de twee grootste nadelen’ van elektrisch rijden oplossen: de accu en het laadproces. Op een volle accu kan de auto 600 tot 800 kilometer komen. Bij de elektrische auto’s die nu verkrijgbaar zijn, ligt die actieradius lager. Het opladen van de accu gaat volgens de fabrikant twee tot drie keer zo snel als bij een normale accu. De auto kan ook gewoon aan een stopcontact gehangen worden; na een nacht opladen is de actieradius 300 tot 400 kilometer.

Weinig details bekend

Tot nog toe waren slechts enkele details van de zonneauto bekend. Naast de actieradius was al duidelijk dat de auto vijf zitplaatsen krijgt. In een filmpje werd een deel van de achterkant van de auto geshowd.

Vanaf 2020 op de markt

Lightyear streeft ernaar om duurzame mobiliteit voor iedereen overal beschikbaar te maken. De komende tien jaar wil het bedrijf de kosten van elektrisch rijden dusdanig omlaag brengen dat dit voor een veel grotere groep mensen haalbaar wordt. De Lightyear One moet vanaf 2020 op de markt komen. Goedkoop is de auto bepaald niet; minimaal € 119.000 moet er worden neergelegd. Volgens Lightyear hebben bijna honderd klanten een auto besteld. Voor leaserijders wordt het ook mogelijk om de auto te leasen.

Duitse concurrentie

Naast Lightyear is ook het Duitse Sono Motors bezig met de ontwikkeling van een elektrische auto op zonne-energie. De prijs van die auto ligt rond € 30.000.

Bron: Duurzaambedrijfsleven.nl