,

Krijgt Europa een CO2-grensbelasting?

Co2-uitstoot

Dit artikel komt van duurzaambedrijfsleven.nl. Omdat dit artikel over de CO2-grensbelasting gaat, beschouwen wij dit artikel als relevante content voor De Mobiliteit voor Morgen.

Het klimaat is de meest urgente taak voor Europa. Dat zei de kersverse voorzitter van de Europese Commissie: Ursula von der Leyen. Zij deed een aantal opvallende voorstellen op het gebied van klimaat in haar toespraak in Straatsburg.

Sinds vorige week is Ursula von der Leyen officieel voorzitter van de Europese Commissie. In een toespraak in Straatsburg noemde zij klimaatbescherming als de meest urgente taak om aan te pakken. Ook deed ze direct een aantal voorstellen, schrijft Euraciv.

Ten eerste wil Von der Leyen een ‘Green Deal’ opstellen, die ervoor zorgt dat Europa klimaatneutraal is in 2050. Ten tweede wil ze een deel van de European Investment Bank (EIB) omzetten in een ‘klimaatbank’. Ten derde wil de voorzitter een CO2-grensbelasting invoeren.

Klimaatbank

Om de klimaat- en energiedoelstellingen te behalen is veel geld nodig. Vorig jaar schatte de toenmalig vice-president Valdis Dombrovskis de jaarlijkse financieringskloof op € 180 miljard. Om die kloof te dichten presenteerde de Europese Commissie al een actieplan.

Het plan van Von der Leyen kan het geld dat beschikbaar komt voor klimaat- en energiedoelstellingen vergroten. De voorzitter wil onderdelen van de European Investment Bank (EIB) omzetten om te garanderen dat het geld specifiek wordt ingezet voor verduurzaming. In totaal gaat het om een bedrag van € 1 biljoen dat de komende tien jaar vrijkomt voor duurzame investeringen.

Lees hier verder: duurzaambedrijfsleven.nl