Elektrisch rijden wordt makkelijker dankzij alles-in-een-app

Dit artikel komt van duurzaambedrijfsleven.nl. Omdat het gaat over een navigatie-app voor elektrische auto’s, beschouwen wij dit artikel als relevante content voor De Mobiliteit voor Morgen.

Een nieuwe navigatie-app laat elektrische-autorijders hun rit plannen langs geschikte oplaadpunten. Ook kan in de navigatie-app betaald worden, zodat er voor al het autorijden nog maar één programma nodig is.

De app van het Slowaakse bedrijf Sygic moet de ‘range anxiety’ (de angst om met een lege batterij te zitten) die bestuurders van elektrische auto’s soms voelen wegnemen. Door alle geschikte oplaadpunten op de route te laten zien weet de bestuurder wanneer hij moet stoppen om op te laden. Ook weet hij of zij van te voren precies hoeveel de rit gaat kosten en is er geen gedoe met extra apps voor de betaling.

Plugsurfing

Sygic heeft een deal met Plugsurfing, een oplaadpaal-netwerk dat laadpassen aanbiedt aan gebruikers. Door dit te combineren met de navigatie-app hoeft een elektrische auto nooit meer apart op te zoeken waar geschikte laadpalen zijn; de routeplanner doet dat automatisch. Ook het betalen wordt (nog) makkelijker door de fusie van de Plugsurfing-app en de navigatie.

Voor opladen is het belangrijk om te weten waar de laadpalen staan, maar het is net zo essentieel dat een bestuurder weet wanneer hij op moet laden. De app probeert dit zo goed mogelijk te voorspellen met behulp van autogegevens. Bouwjaar, type, grootte van de batterij en aantal gereden kilometers – als de gebruiker het invult, kan de app nauwkeurig berekenen wanneer er geladen moet worden, hoe lang het laden duurt en hoeveel het ongeveer zal kosten.

Files en buitentemperatuur

In de toekomst wil Sygic nog meer aspecten meenemen: files, rijstijl en de buitentemperatuur hebben grote invloed op de ‘range’ van de auto, en moeten dus ook meegenomen worden. Uiteindelijk moet de app zo goed voorspellen dat ook benzinerijders overstappen op elektrisch. Elke vorm van ‘range anxiety’ moet dan weggenomen zijn, waardoor elektrisch rijden net zo makkelijk wordt als een benzine-auto.

Sygic hoopt dat de app elektrisch rijden toegankelijker maakt, want het plannen van opladen is voor veel nieuwe elektrische bestuurders een  flinke domper. Of het inderdaad makkelijker wordt door de app moet de tijd leren; voorlopig is dit in ieder geval de eerste app die zoveel verschillende aspecten van elektrisch rijden samenbrengt.

Bron: duurzaambedrijfsleven.nl