Duurzaam ondernemen in tijden van corona: deelscooters tijdens crisis ook beschikbaar voor ondernemers

scooter

Dit artikel komt van duurzaambedrijfsleven.nl. Omdat het gaat over het elektrische scooters, beschouwen wij dit artikel als relevante content voor De Mobiliteit voor Morgen.

Sinds een kleine week stelt scooterdeelbedrijf Felyx alle elektrische scooters in Nederland ook beschikbaar voor ondernemers die door de coronacrisis klanten thuis willen bedienen of kampen met gedwongen sluiting.

Veel horecazaken bezorgen hun maaltijden normaal gesproken niet aan huis. Maar nu restaurants en café’s hun deuren moeten sluiten voor publiek – tot tenminste 1 juni – is bezorgen de enige optie om nog enige omzet te maken. Apothekers staan weer voor andere uitdagingen in deze dagen. Hoe krijgen zijn hun recepten zo slim en veilig mogelijk bij kwetsbare patiënten? Tegen een gereduceerd tarief kunnen deze bedrijven nu gebruikmaken van duurzame deelscooters.

Binnenblijven wanneer mogelijk

Quinten Selhorst, mede-oprichter van Felyx, hoopt ondertussen dat iedereen die niet per se naar buiten hoeft, gewoon binnenblijft: “Maar dit betekent ook dat mensen minder van A naar B reizen en ja, dat zien wij ook terug in het rijgedrag van onze klanten.”

Omdat het volgens Selhorst belangrijk is dat ondernemers elkaar helpen in onzekere tijden, heeft hij samen met zijn verzekeraar gekeken wat hij kon doen om het commerciële gebruik van huurscooters te vergemakkelijken: “Onder normale omstandigheden gelden er restricties voor het gebruik van onze e-scooters door bedrijven. In goed overleg met onze verzekering zijn deze voorwaarden tijdelijk versoepeld en kunnen ondernemers nu tegen sterk gereduceerd tarief gebruikmaken van onze duurzame deelscooters.”

Horeca, MKB en apothekers

Bedrijven kunnen met de e-scooter bedieningspersoneel inzetten om maaltijden rond te rijden en om orders aan te nemen, bijvoorbeeld via e-mail, WhatsApp of andere social media kanalen. Selhorst: “We hebben de afgelopen dagen al via verschillende kanalen aanmeldingen binnengekregen. Op dit moment zijn wij aan het inventariseren wat de status is. Ons initiatief wordt voornamelijk opgepikt door horeca, MKB en apotheken, voor het bezorgen van maaltijden en medicijnen.”

Eerlijk delen

Om het huren van e-scooters interessant te maken voor ondernemers hanteert Felyx een prijs per kilometerpropositie, waarbij ook een fair use policy van kracht is. Selhorst: “Het doel van onze deelscooters is natuurlijk dat de voertuigen zoveel mogelijk ‘gedeeld’ worden. We hebben er alle vertrouwen in dat ondernemers daarom eerlijk van de Felyx-scooters gebruik zullen maken en scooters niet individueel bezet houden. Zo kunnen we met onze huidige vloot zoveel mogelijk ondernemers helpen.”

Bron: duurzaambedrijfsleven.nl