Duurzaam autorijden met banden die zichzelf repareren

audi band

Dit artikel komt van duurzaambedrijfsleven.nl. Omdat dit artikel gaat over duurzame zelfreparerende autobanden, beschouwen wij dit als relevante content voor De Mobiliteit voor Morgen.

Bandenmaker Goodyear komt met een nieuw concept voor zelfreparerende banden. Met een resevoir van bandvezel hoeven (elektrische) auto’s bijna nooit meer naar de garage. De vezel moet van natuurlijke materialen gemaakt worden en vergaat snel in de natuur.

Goodyear wil de band van de toekomst maken. In die toekomst zijn auto’s niet alleen elektrisch, ze zullen ook vaak zelfrijdend zijn. Of het zijn deelauto’s die een heleboel kilometers maken. Elektrische auto’s hebben minder onderhoud nodig dan auto’s met een benzine- of dieselmotor, maar moeten toch regelmatig naar de garage om de banden te controleren. Dat is zonde van de tijd, vindt Goodyear. Met een zelfreparerende band hoeft de auto nog maar zelden weg voor onderhoud.

Spinnenzijde als bandmateriaal

De futuristische banden hebben in de wielas een spoel met een vloeibaar ‘biologisch materiaal’ (Goodyear wordt niet specifieker in het persbericht). Het materiaal is geïnspireerd door spinnenzijde, één van de sterkste natuurlijke materialen, en is daardoor biologisch afbreekbaar én heel sterk.

Tijdens het rijden komt er regelmatig wat van het materiaal vrij waarmee de band zichzelf herstelt. Wanneer dat materiaal vrijkomt wordt bepaald door een algoritme dat leert van het rijgedrag van de auto. Ook kan het materiaal het profiel van de band veranderen, als de bestuurder of het algoritme dat wil. Zo past het zich aan aan de seizoenen of aan het lokale klimaat.

Weinig onderhoud nodig

Het grote voordeel van deze methode: een autobezitter kan thuis of op het werk een voorraad van het vloeibare materiaal hebben liggen en hoeft dus niet meer naar de garage om banden te vervangen. Daardoor kunnen auto’s veel langer doorrijden. In een toekomst van elektriciteit, deelauto’s en zelfrijdende taxi’s wordt het steeds ingewikkelder om de auto bij de garage te brengen. Daarom, denkt Goodyear, is een zelfhelende band de oplossing voor de toekomst.

Bron: duurzaambedrijfsleven.nl