Delen van informatie over laadpalen van 1 juli 2021 verplicht

De transitie van brandstofmotoren naar volledig elektrische voertuigen gaat in volle vaart vooruit. Dat is niet alleen te danken aan het groeiende aanbod van elektrische auto’s of de verbeterde accupakketten die hedendaags op de markt verschijnen. Ook de Nederlandse overheid doet er alles aan om de transitie te optimaliseren. Dat gebeurt door middel van subsidies en belastingvoordelen, zoals de MIA, maar ook doordat de overheid het gebruiksgemak van laadpalen te verbeteren.

Vanaf 1 juli 2021 zijn laadexploitanten verplicht om realtime-informatie over alle publieke laadpunten in Nederland te delen. Denk hierbij aan informatie als locatie, beschikbaarheid en laadtarieven. De gegevens over prijzen en bezettingsstatus worden gedeeld met externe partijen. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld navigatie-apps de berijders informeren over vrije laadpunten op de route. Via deze weg wordt het voor EV-rijders eenvoudiger gemaakt om prijzen te vergelijken en een beschikbaar laadpunt te vinden.

De basis voor dit besluit lag bij Het Nationaal Laadonderzoek 2020, dat uitgevoerd is ElaadNL en Vereniging Elektrische Rijders. Door het vrijgeven van informatie over bovenstaande punten wordt er ingespeeld op de behoefte aan betere informatievoorziening.

Erik Overmeijer - Accountmanager zakelijke markt

Voordelen voor berijders van elektrische auto

Erik Overmeijer, accountmanager van Autolease Midden Nederland, ziet ook de voordelen van het openbaar stellen van deze informatie: “Voor veel mensen is de keuze voor een pompstation afhankelijk van de prijs die je betaalt per liter. Is het niet voor de eigen portemonnee dan in ieder geval voor die van de werkgever. Ondanks dat de prijzen per kWh niet te vergelijken zijn met de brandstofprijzen zal het voor veel mensen een reden zijn om net even een stukje verder te rijden om de auto op te laden. Daarnaast is het natuurlijk erg vervelend als je na het zoeken van een laadpunt er achter komt dat deze bezet is.”

Hoewel hiermee het opladen van een elektrische auto alleen maar vereenvoudigd wordt, is het nog afhankelijk of de transitie naar elektrische voertuigen hierdoor sneller toeneemt. “Of het de vraag naar elektrisch rijden vergroot durf ik nu nog niet volmondig met ja te beantwoorden. Maar ik ben ervan overtuigd dat het voor veel mensen drempelverlagend werkt in de fase waarin ze de overstap naar elektrisch rijden overwegen. Gemak dient nu eenmaal de mens,” zo stelt Erik Overmeijer.

365 dagen omruilgarantie

Twijfelt u nog over elektrisch rijden? Autolease Midden Nederland begrijpt dat de overstap naar een elektrische auto even wennen is. Daarom nodigt Autolease Midden Nederland u graag uit om een jaar lang een elektrisch voertuig uit te proberen. Bevalt het niet? Dan ruilt de leasemaatschappij uw EV eenvoudig om naar een auto met een brandstof- of hybridemotor. Ontdek via onderstaande button meer over elektrische rijden en de 365 dagen omruilgarantie.