,

‘CONNECTED CARS: EUROPESE REGELGEVING NODIG’

people

Dit artikel komt van aftersalesmagazine.nl. Omdat het over voertuigdata van de ‘slimme’ auto’s gaat, beschouwen wij dit als relevante content voor De Mobiliteit voor Morgen.

Er is op korte termijn behoefte aan Europese regelgeving om consumenten zelf te laten bepalen wat er gebeurt met de voertuigdata die hun ‘slimme’ auto’s genereert. Dat zegt Caspar Rutten, advocaat Europees recht en gespecialiseerd in de autobranche, in een interview met Aftersales Magazine.

Rutten staat nummer 12 op de CDA-kandidatenlijst voor het Europees Parlement. In het interview pleit hij voor snelle regelgeving rond voertuigdata. “Die kan niet alleen privacygevoelig zijn, maar ook belangrijk voor onderhoud en reparaties van auto’s en voor allerlei innovatieve toepassingen. Bijvoorbeeld om de doorstroming van het verkeer te verbeteren. Het gaat dus niet alleen over bescherming van gegevens maar ook over beschikbaarheid. Voor de keuzevrijheid van consumenten en de concurrentiemogelijkheden van aanbieders van diensten is het belangrijk dat autobezitters ten aanzien van voertuigdata in de drivers seat blijven.”

Mobiliteitssector

Komende parlementsperiode komt het onderwerp zeker op de agenda van het Europees Parlement. Voor consumenten, ondernemers uit de mobiliteitssector en innovatieve partijen is dat volgens Rutten belangrijk.