,

Bloomberg: in 2040 500 miljoen elektrische auto’s op de weg

Het aantal elektrische auto’s neemt de laatste jaren in rap tempo toe. Maar ook auto’s met een verbrandingsmotor worden nog veel verkocht. Bloomberg New Energy Finance voorspelt dat de markt voor auto’s met een verbrandingsmotor pas na 2030 afneemt. Daarna maken elektrische auto’s een verdere groei door.

Dat concludeert Bloomberg New Energy Finance (BNEF) in de Electric Vehicle Outlook 2019. De organisatie verwacht dat er in 2040 500 miljoen elektrische auto’s op de weg zijn.

Tot die tijd gaat het aantal stapsgewijs omhoog. Vooral China speelt daarin een grote rol. Het land stimuleert de verkoop van elektrische auto’s via regelingen en beleid. In 2025 zal China verantwoordelijk zijn voor 48 procent van de wereldwijde verkopen; in 2040 daalt dat percentage naar verwachting tot 26 procent. Dat dalende marktaandeel komt door opschaling in andere landen opgeschaald.

Batterijen

De opkomst van elektrische auto’s wordt de komende twintig jaar vooral gedreven door de dalende prijs van batterijen, stelt BNEF. Daardoor zijn elektrische auto’s over tien jaar goedkoper dan auto’s met een verbrandingsmotor. Een gemiddelde lithium-ion batterij voor een elektrische auto kostte volgens het bureau in 2010 nog $ 1.160 per kilowattuur, in 2014 was de prijs al gehalveerd tot $ 577. Vorig jaar kostte een batterij ongeveer $ 176 per kilowattuur.

“Onze conclusies zijn duidelijk voor het gebruik van fossiele brandstoffen in het wegtransport. Elektrificatie kost tijd, maar als het vanaf 2020 gaat lopen, zal het zich uitbreiden naar veel andere gebieden van wegtransport. Het is zeker mogelijk dat de verkoop van conventionele auto’s de piek al gepasseerd is”, stelt Colin McKerracher, hoofd geavanceerd transport bij BNEF.

Deelmobiliteit

Het onderzoeksbureau verwacht ook dat de rol van deelauto’s belangrijker wordt. Op dit moment wordt wereldwijd nog 5 procent van alle passagierskilometers met een deelauto of taxiservice afgelegd. BNEF verwacht dat dit aandeel stijgt naar 19 procent in 2040.

Groeiende energievraag

Met de groei van het aantal elektrische auto’s neemt ook de vraag naar energie toe. BNEF verwacht dat elektrische auto’s in 2040 6,8 procent van de wereldwijde energievraag voor hun rekening nemen. In 2018 vroegen de auto’s gezamenlijk om 151 gigawattuur aan energie, dat stijgt naar 1.748 gigawattuur in 2040. Om te zorgen dat er voldoende grondstoffen gewonnen kunnen worden voor de productie van batterijen, moet de wincapaciteit omhoog. Batterijfabrikanten werken tegelijkertijd ook aan batterijen die minder zeldzame aardmetalen bevatten. Zo probeert Panasonic een batterij te ontwikkelen zonder kobalt.

Bron: Duurzaambedrijfsleven.nl