Op gebied van mobiliteit gaat er de komende tijd een hoop veranderen in het overheidsbeleid. Afgelopen week werden de plannen voor de komende jaren bekendgemaakt via de jaarlijkse miljoenennota. Wij brengen u graag op de hoogte van de plannen die op Prinsjesdag bekend werden.

12% bijtelling voor elektrische auto’s

Eén van de wijzigingen die in het vooruitzicht ligt, is de verhoging van de bijtelling voor elektrische auto’s. In plaats van 8% bijtelling over de eerste € 45.000 betaalt u in het jaar 2021 12% bijtelling over de eerste € 40.000. Voor auto’s zonder CO2-uitstoot wordt de fiscale bijtelling de komende jaren stapsgewijs opgebouwd totdat in 2026 de fiscale bijtelling voor elektrische auto’s óók op 22% staat.

Extra investering in onderhoud infrastructuur

De komende jaren wordt eerder dan gepland € 1,9 miljard uitgetrokken voor onderhoud aan wegen, spoorwegen, vaarwegen en dijken. Hiermee wordt er geïnvesteerd in een betere bereikbaarheid, leefbaarheid en veiligheid en deze investering biedt ook mogelijkheden voor de bouwsector in deze moeilijke economische tijd. Volgens minister Van Nieuwenhuizen is dit onderhoud nodig voor de toekomst, wanneer de economie weer aantrekt. “Het is alweer bijna net zo druk op de wegen als voor corona. Daarom zorgen we ervoor dat de infrastructuur er beter voor staat wanneer de economie straks weer aantrekt.”

Investeren in fietsstallingen

Er wordt niet alleen geld uitgetrokken voor onderhoud en beheer van de infrastructuur. Er wordt ook € 75 miljoen vrij gemaakt voor de aanleg van fietsstallingen. Dit kan een extra stimulans geven aan de werknemer om het woon-werkverkeer met de fiets af te leggen. Fietsen is niet alleen gezond voor het lichaam en past ook goed in de huidige anderhalve meter samenleving. Tegenwoordig is het ook mogelijk een fiets zakelijk te leasen via uw werkgever. Dit geeft uzelf een fiscaal voordeel en de fiets kan tot 35% goedkoper zijn dan wanneer u deze privé aankoopt. Ontdek snel de mogelijkheden en alle voordelen van Lease-a-Bike.

Leasefiets aanvragen

Optimaliseren verkeersveiligheid

Het aankomend jaar wordt er extra geïnvesteerd in de verkeersveiligheid. Afgelopen jaar werd er nog € 50 miljoen geïnvesteerd in de verkeersveiligheid. In 2021 wordt dat bedrag verhoogd met € 100 miljoen naar een totaal bedrag van € 150 miljoen. Hiermee worden niet alleen autowegen maar ook fietspaden qua verkeersveiligheid verbeterd.

Mobiliteitsvraagstuk

Wilt u weten wat de gevolgen van de miljoenennota zijn voor u of uw organisatie maar geeft het bovenstaande nog niet voldoende antwoord op uw vragen? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze mensen. Wij helpen u graag verder met uw mobiliteitsvraagstuk.

Contactformulier