,

Deze autobanden rijden standaard zonder lucht

Dit artikel komt van autoweek.nl. Omdat het over een duurzame autoband gaat, beschouwen wij dit als relevante content voor De Mobiliteit voor Morgen.

Michelin en General Motors presenteren tijdens de Movin’On-top de Uptis concept-banden. Dit is niet zomaar wat rubber, want de banden rijden zonder lucht. Over vijf jaar moeten ze daadwerkelijk op de markt komen.

De bandenfabrikant en GM hebben een onderzoeksovereenkomst gesloten met als doel om dit prototype uiteindelijk in 2024 op de weg te krijgen. Uptis staat voor Unique Puncture-proof Tire System. Naast het feit dat er met deze nieuwe techniek minder rubber nodig is, wat weer beter voor de natuur is, is de kans op een klapband verdwenen. “Automobilisten kunnen zich hierdoor veiliger voelen en eigenaren van wagenparken zien hun kosten als gevolg van stilstand door lekke banden verminderen.”

De nieuwe band is voor Michelin een belangrijk agendapunt in het Michelin Vision-concept. Dit toekomstplan berust op vier belangrijke pijlers: airless, geconnecteerd, 3D-geprint en 100 procent duurzaam. Volgens Michelin worden er momenteel per jaar wereldwijd ongeveer 200 miljoen banden weggegooid vanwege slijtage door een onjuiste bandenspanning.

Bron: autoweek.nl